Dobra teta logo božični

Tradicionalni slovenski zajtrk: letos praznujemo v družinskem krogu

Dragi otroci, dragi starši, dedki, babice, tete in strici!

V petek, 20.11.2020 že desetič po vrsti obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta vseslovenski projekt se izvaja vsako leto tretji petek v novembru, njegov glavni namen pa je podpreti slovenske pridelovalce in predelovalce hrane ter spodbujanje prehranjevanja s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Čeprav smo se tudi pri nas še vsako leto projektu priključili, ga v luči razmer in trenutne situacije letos žal ne moremo izvajati pri nas. Vabimo pa vas kljub temu, da izkoristite priložnost in se tradicionalno posladkate v družinskem krogu skupaj s svojimi otroki.

Tradicionalni slovenski zajtrk vključuje: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Lepo je, da se vsaj na ta dan spomnimo, kaj je naša tradicionalna hrana in jo otrokom tudi predstavimo.

Za letošnjo tematiko vam predlagamo pridne čebelice in vam podajamo tudi nekaj idej, kako lahko zajtrk ustvarite na še bolj čarobni način.

1. Pesmice, ki lahko spremljajo vaš zajtrk, na katere lahko tudi zaplešete, zapojete ali pa jih samo poslušate:
ČEBELICE, skupina ČUKI: https://www.youtube.com/watch?v=FehJxparRQ4
ČEBELAR, Lojze Slak: https://www.youtube.com/results?search_query=lojze+slak+čebelar
ČEBELICA Maja: https://www.youtube.com/watch?v=uZCjQaTO5dk

2. Poglejte si simpatično oddajo o čebelicah RTV prispevkov Firbcologi: https://www.youtube.com/watch?v=nzujMqTz9-E...

3. Likovna ustvarjalnica: Naredimo svoj panj

PRIPOMOČKI 

- plastična folija z zračnimi bunkicami,
- risalni list,
- tempera/vodene/prstne barve,
- črn flomaster,
- črn papir,
- škarje, lepilo.

POTEK DELA

Na risalni list odtisnite plastično folijo, ki ste jo predhodno namazali z rumeno barvo. Odtisnite tolikokrat, da dobite podobo panja, satja ...
Čebelice lahko naredite kar s prstnim odtisom otroka. Otrokov prst pobarvajte z rumeno barvo in ga večkrat odtisnite okoli satja/panja.
Skupaj dorišite še s črnim flomastrom črte, krila in oči. Iz črnega papirja izrežite vrata za satje/panj in jih nalepite na podlago.
Čebelja družina in njen dom je izdelan!
Kako smo ga izdelali pri nas, si lahko ogledate na fotografiji.

cebelice


Želimo vam veliko užitkov pri pripravi zajtrka in ustvarjanja na temo pridnih čebelic! Dober tek in veliko razigranega smeha ter dobre volje! 🙂

Arhiv novic