Dobra teta logo božični

Dnevnik #ostajamdoma

#Ostajamodoma Dnevnik mamice: 3. vikend v karanteni

Petek, 27.3.2020 #ostajamodoma

Za zajtrk smo jedli ajdove žgance, ki jih je pripravila mlajša hči z babi. Le te je prvič v življenju poizkusil tudi mož.
Potem sem se odpravila v Kranj v službo, saj smo imeli Komisijo za sprejem otrok v vrtec za novo šolsko leto 2020/2021 za koncesijske oddelke v Kranju. Ja, nekatere stvari žal ne morejo počakati in prav je, da jih speljemo, če je le možno. Komisijo smo izvedle kar preko video klica.

Po službi sem se odpelala do sodelavke, da sem ji pod balkonom pustila vrečko z oblačilci za dojenčico in malenkost od vrtca za darilo ob rojstvu. Pomahali so mi z balkona in zelo lepo jih je bilo videti skupaj. <3
Potem sem šla še po zelenjavo do kmetije Zajček v Domžale. Cel avto sem imela naložen še za očija, mami, sestro, prijatelje - sosede in nas.

Skrb drug za drugega in empatija bi morali biti nekaj naravnega in vsakdanjega, ne pa aktualni samo v težkih časih.

dnevnik1 

Sobota, 28.3.2020 #ostajamodoma

Zjutraj nam je prijateljica pripeljala najboljši domači rženi kruh z drožmi. Mmmmm - se je čutilo, da je narejen z ljubeznijo. Pustila nam ga je v bombažni vrečki pred vrati.
Potem se je nadaljevalo delo na vrtu in odličen žar.
Po kosilu pa smola. Mlajša hči si je med igro zvila gleženj na levi nogi. Najprej smo ji dali gor kisove obkladke, potem pa hladili z ledom. Gleženj je pa še kar zatekal in spremnijal barvo. A naša borka je bila zelo pogumna, tako da smo speljali brez večjih težav.

Zvečer je bila ura za zemljo, zato smo ob 21. uri ugasnili vse luči. Bilo je romantično.

dnevnik2 

Nedelja, 29.3.2020 – Adi se poslovi #ostajamodoma

Na žalost pridejo tudi težki dnevi. Ta dan se je od na poslovil naš ljubi mucek Adi. Pred hišo ga je povozil avto. :( Naj počiva v miru na Mačji mavrici.
Bilo je veliko žalosti in pretečenih solz. Svoj grobek ima v gozdu blizu nas.
Pogrešamo ga zelooo.

dnevnik3

  Ja, za nami je zelo pester vikend. Za piko na i se je pa še ura prestavila na poletni čas.

 

#Ostajamdoma Dnevnik mamice: Drugi teden karantene!

Ponedeljek, 23.3.2020 #ostajamdoma

Zjutraj sem zadnja vstala. Kaj hitro sem ugotovila, da to niti ni slaba ideja, saj sta me že čakali kavica in zajtrk. Za danes sva si z možem splanirala, da greva v trgovino in lekarno za nas in babi. Skrbno smo že prej naredili seznam, da bomo čimprej opravili. Na tem mestu moram pohvaliti trgovino Spar, saj je na vhodu redar in vsa zaščitna oprema. Midva sva imela kar svoje rokavice in masko, na vhodu sva se samo še dodatno razkužila. Na blagajni pa je pred nama prodajalka razkužila trak in imela zaščitni pleksi.

O ljudeh pa nimam besed. :( V trgovini so se obnašali kot, da nič ni (brez rokavic, mask...). Hodijo, gledajo, premikajo izdelke sem ter tja. Da ne govorim kaj se je zgodilo v lekarni. Notri smo bili trije, vsak na svojem okencu, vse urejeno in teklo, kot mora. Dokler notri ni prišel človek s prazno flaško razkužila, katero si je napolnil na razkužilu, ki je na vhodu v lekarno, namenjeno vsem obiskovalcem, da si razkužijo roke. Halo, ne pa napolnijo svojo zalogo. Česa takega res nisem pričakovala in sem globoko razočarana nad človeško brezbrižnostjo.

Ko sva prišla domov, sva se najprej razkužila, umila, nato stvari zložila v shrambo in hladilnik.
Doma sta naju pričakali veseli deklici, ki sta že dva dni načrtovali avtomat s pijačo in sladkarijami. Ker nisva prinesla domov nobene večje škatle, sta sami naredili kar stojnico iz likalne deske. V svoji sobici sta naredili trgovinico "PRI JULIJI" in lokalček "DORO", kjer sva spila kavico in tonik v takih fletnih kozarčkih. Veliko smo se nasmejali, saj smo imeli še predstavitev živali, na koncu pa še mini koncert z violino.

Misel za danes: Bodimo odgovorni, do sebe, drug do drugega in sveta okoli sebe.

 pon

 

Torek, 24. 3. 2020 #ostajamdoma

Zjutraj smo najprej vsi štirje delali za šolo. Nato pa se je mož spomnil, da bi morda lahko posneli punci za njegov trening, da bo fantom malo bolj zanimivo, da ni samo na papirju. In tako je nastal fleten video s prikazanimi nekaterimi vajami.
Zvečer smo si ogledali risani film Vrnitev v Oz: Doroteja se vrača.

Doroteja se vrne v Oz, da bi rešila svoje stare prijatelje - Strašilo, Leva, Pločevinka in Glinde, ki jim grozi novo zlo v podobi Norca. Doroteji se na njenem čarobnem potovanju skozi živahni Oz pridruži tudi pisana druščina, ki ji pomaga znova vrniti barve v Smaragdno mesto. To pa je bila tudi tema pri starejši hčerki za šolo. 

 tor

 

Sreda, 25. 3. 2020 #ostajamdoma

Zbudili smo se v sneženo jutro. Na mizi me je čakalo presenečenje od mojih treh sončkov za materinski dan. Iiiiii lepo. Res je lepo, da imaš v svojem krogu ljudi, ki te imajo radi in se to vidi tudi v težkih trenutkih.
Sledilo je delo za šolo. Malo smo zamenjali pare. Z mlajšo hčerko sva v sklopu likovne (LUM) ustvarjali in naredili metuljčke. Še za babi in teto. Drugi babi smo ga poslali po Vibru. 

Za kosilo smo naredili pico, tudi testo smo naredili čisto prvič sami. Mmmmm lepo je vzhajalo. Recept smo našli tu. https://okusno.je/recept/kvaseno-testo-za-pico
Mož si je želel pico speči v kaminu. Že odkar imamo kamin, želi v njem pripraviti kruh ali pico. In res, smo poskusili. Za vsak slučaj smo naredili raje dve pici, eno v pečici in drugo v kaminu, če le ta ne bi uspela. Na koncu pa je bila iz kamina veliko bolj okusna.
Po kosilu sva šla z možem na sprehod ob gozdu. Na ulicah in cesti ni bilo nikogar.
Zvečer smo igrali remi.

 sre

Četrtek, 26. 3. 2020 #ostajamdoma

Še eno sneženo jutro. Za zajtrk smo si naredili palačinke. Danes so bile zelo puhaste. Notri pa so bile samo klasične sestavine jajca, mleko, moka, ščep soli, 4 žličke sladkorja in par kapljic limone.
Sledilo je delo za šolo in novo ustvarjanje metuljčkov, tokrat takih za upanje. Učiteljica je poslala Juliji nalogo za izdelavo Metulja upanja.

Povežimo se in stopimo skupaj!
Povej prijatelju, da misliš nanj, da mu želiš le najboljše in da mu pošiljaš upanje.
Povej to celemu svetu.
Kako?
Pošlji v svet metulja upanja.
Metulj na tvojem oknu ali balkonu bo pozdravil in razveselil tvoje prijatelje, znance, sošolce, učitelje in cel svet!
Prinesel jim bo upanje in tvoje pozdrave!
Si za? Skupaj zmoremo!
Tudi na filmčku! https://gopro.com/v/RoRndB0JMmVeo

Ideje za ustvarjanje metuljčka pa najdete na videoposnetku. Lahko pa uporabite svojo domišljijo iz materialov, ki jih imate doma. Naši deklici sta jih naredili po svoje. Za vas pa imam še en izziv. Poglejte metulja na sliki in najdite 5 razlik.

 cet

Za nami je že drugi teden, karantena je podaljšana za nedoločen čas. Ukrepi se zoostrujejo. Le kaj še bo. Radi se imejte in vse bo lažje.

#Ostajamdoma Dnevnik mamice: Drugi vikend karantene

Tu so nove prigode naše družinice, kjer se vsak dan zgodi marsikaj zanimivega. Od izzivov pri opravljanju šolskih obveznosti do iskanja čemaža, superjunaka med prvimi spomladanskimi rastlinami z zdravilnim učinkom. Preberite si in mogoče dobite kakšno idejo tudi za svojo družino in vaše aktivnosti! :)

Petek, 20. 3. 2020. #ostajamodoma

Dan se je začel lepo do prvega prepira, ko je starejša hči končala vse šolske obveznosti v eni uri in sem to prišla povedati še mlajši in možu. Ker je imela mlajša še za dobre 3 ure dela, je bil hitro ogenj v strehi, v burno debato se je vključil tudi mož. No ... nekaj časa smo bili v tišini, popoldne pa sva se zunaj pogovorila še midva. Znašli smo se v negotovi situaciji, saj nas vsak mali prepir lahko spravi v nemir in nestrpnost. A še dobro, da se znamo pogovoriti, si oprostiti in spet objeti.

Ne smemo pozabiti, da nam je sedaj tudi dana priložnost, da se povežemo in utrdimo svoje odnose. V nas pa je vseeno negotovost glede celotne situacije, ki je ne smemo samo potlačiti, temveč se moramo znati o njej lepo pogovoriti in stopiti korak naprej.

o1


Sobota, 21.3.2020 #ostajamodoma

Za zajtrk smo se pocrkljali s palačinkami, ki sta jih pripravili dekleti. Potem smo takoj odpravili ven, saj je bil napovedan še en lep sončen dan. Zavihati smo morali rokave, da smo uspešno uredili vrt do konca. Opleti je bilo potrebno še okoli tlakovcev, prekopati ter pognojiti še ostalih 10 gredic. Po kosilu pa se je starejša hčerka odločila, da bo sama naredila sladico in tako smo kmalu lahko poskusili zelooo okusne borovničeve muffine.

Zvečer sva z možem odigrala najino najljubšo družabno igro Scrabble in dokončno pokopala bojno sekiro ;-)

o2

Nedelja, 22.3.2020 #ostajamodoma

Zjutraj smo se odločili, da danes ne bomo delali nič. :)  Tako smo se kmalu po zajtrku odpravili na sprehod v gozd.
Na poti domov pa smo nabrali še čemaž (Allium ursinum L.).
Čemaž je znan po mnogih zdravilnih učinkih, zanj pravijo, da je močan kot medved!

Zdravilne učinke čemaža so poznali že stari Rimljani, ki so ga imeli raje kot česen, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je poznan tudi pod imenom »medvedji česen«. Čemaž je namreč tudi tista rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam.

Mnogi namreč trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdrav(ilen) in še bolj učinkovit. Ne le, da izjemno očiščuje telo in kri, pač pa tudi pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi celo zoper arterosklerozo. Priporočamo ga predvsem tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost.

Zdravilne lastnosti čemaža:

 • Ureja prebavo.
 • Odvaja odvečno vodo iz telesa.
 • Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
 • Čisti kri, kožo in dihala.
 • Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
 • Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
 • Čisti ledvice in mehur.
 • Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
 • Poživlja (daje energijo).
 • Sprošča mišice in krepi želodec.
 • Niža in ureja krvni pritisk.
 • Znižuje nivo holesterola.
 • Pomaga zbijati vročino.
 • Blažilno deluje na živčni sistem.

o3 

Po kosilu sva šla z možem še rolat po dolgem času. Veter je bil tako močan, da sem morala še bolj poganjati. Ja, to je bil že znak za spremembo vremena. :) Kmalu pa v prihodnji teden, poln novih izzivov in nalog.

Kako pa vi kaj preživljate te dni? Ste se bolj povezali, našli še kakšno skupno aktivnost, ki vas osrečuje in zabava? :)

#Ostajamodoma Dnevnik mamice: Od ponedeljka do petka

Ponedeljek, 16. 3. 2020 #ostajamodoma

Zjutraj kavica, plan, pregled gradiv za šolo za 2. in 4. razred. Vmes smo uspeli počistiti le hodnik. Za kosilo sva z mlajšo hčerko naredili domače njoke z ostalega pire krompirja. Mmmm... bili so slastni!
Popoldan pa uživancija na sončku.

4

Torek, 17. 3. 2020 #ostajamodoma

Za čiščenje danes ni bilo časa, saj smo imeli s šolo veliko dela. Za kosilo smo si naredili tortilje, po kosilu pa šli kolesarit in do trgovine, v katero se je odpravil le mož, z masko in rokavicami. Uživali smo na kolesih in sončku.

5

Sreda, 18. 3. 2020.  #ostajamodoma

Zajtrku je sledilo delo za šolo. Za kosilo smo jedli testenine z morskimi sadeži, ki sva jih naredili s starejšo hčerko. Bilo je slastno.
Popoldan sva se z mami odpravili po motovilec in regrat. Žal je bil motovilec že pognojen, zato sva nabirali regrat in hren. To je bilo nekaj novega zame. Res je bil super čas, ki sem ga preživela z mami. Imeli sva se fletno. :)

6 

Četrtek, 19. 3. 2020 #ostajamodoma

Zjutraj zajtrk, sveže stisnjen pomarančni sok in močnik, ki sem ga kuhala po dolgem času. Sledilo je delo za šolo; iz najinih izkušenj je najbolj produktivno (in umirjeno) poučevanje tako, da vsak od staršev dela z eno hčerko. Šola je tako potekala od 9. do 13. ure.

Ob 16. uri je imela starejša hčerka prvič online uro violine preko Skype-a. Z učiteljico sta se povezali preko video klica, od koder je spremljala njeno igranje in ga po koncu pokomentirala in podala navodila za nadaljnje učenje. Enkratna izkušnja za starejšo hčerko.
Popoldan smo urejali vrt, igrali badminton in uživali na sončku.
Zvečer smo se s prijateljicami slišale preko Skype-a in spile vsaka svojo pijačko in se malce načvekale na daljavo.

7 

Prvi teden je za nami. Življenje se nam je postavilo na glavo. Zamajale so se nam noge, čas pa se je obrnil v naš prid, saj smo zdaj skupaj 24/7.
K sreči sem naredila fakulteto na daljavo in mi spletne učilnice in poučevanje oz delo od doma zelo odgovarjajo. Mogoče smo se morali le uskladiti med seboj in dobro razdeliti dnevne naloge in zadolžitve.
Predvsem pa najbolj pomaga, da se imamo radi. :)

 

#Ostajamodoma Dnevnik mamice: 1. vikend skupaj

Petek, 13.3.2020 #ostajamodoma

Delo od doma, generalno čiščenje shrambe, da bo prostor za minimalno zalogo hrane. Čeprav je deževalo smo imeli za kosilo »steake« z žara in pečen krompirček v foliji. Punci sta ostali doma, prav tako tudi midva.
Malo smo potrenirali, kako bo izgledalo šolanje na daljavo.

Picture1

 

Sobota, 14.3.2020 #ostajamodoma

Generalno čiščenje dnevnega prostora, kjer se še posebej veliko zadržujemo. Za čiščenje smo imeli vse, razen čistila za usnje ne. :(

Hmmm, kaj pa zdaj. V trgovino ne gremo. Pomislila sem, da zagotovo obstaja domače čistilo ... in res - našla sem ga na spletni strani https://oopsi.si/domace-cistilo-za-usnje/. Deklici sta ga zmešali in z veseljem z njim očistili belo sedežno garnituro.
Kosilo smo si naredili kar bolj enostavno.... torteline v smetanovi omaki. Ponovno smo jedli zunaj na sončku. Punci sta se še igrali v gozdu, z možem pa sva šla na sprehod po barju.

 

Picture2

 

Nedelja, 15.3.2020

Generalno čiščenje kopalnice. Uf, to je bil kar zalogaj. Tu je ponovno prav prišel alkoholni kis. Vonj je šel z zračenjem hitro ven.
Sledil je žar zunaj na sončku, pire krompir in regrat.

Picture3

 

Uf. Vsak začetek je težak, vendar nam bo s skupnimi močmi uspelo. Življenje se nam je postavilo na glavo in zamajale so se nam noge. Čas pa.. čas se je obrnil v naš prid, saj smo skupaj vsak dan, cel dan. Predvsem pa najbolj pomaga, da se imamo radi. 

Kako smo preživeli čisto prvi teden naše karantene, si boste lahko prebrali v naslednjem prispevku, ki bo na naših spletnih straneh, kaj kmalu. :)