Dobra teta logo božični

Ustvarjanje

Izdelajmo adventni koledar v obliki smrečice

Advent je čudovita priložnost, da namesto kupljenega adventnega koledarja ustvarjamo skupaj s svojimi malčki in sestavimo kar svojega, ter ga seveda napolnimo s svojimi presenečenji. Potrebujete le nekaj stvari, večinoma jih boste imeli že doma, nekaj dobre volje in seveda malo časa. Otroci bodo pri ustvarjanju zagotovo uživali!

 

Postopek izdelave adventnega koledarja v obliki smrečice.

Potrebujemo:
-24 papirnatih kozarčkov
-papirnate serviete v zeleni barvi
-kuhinjske elastike (po želji)
-listke z nalogami
-kakšno sladkarijo ali drugo presenečenje (ni obvezno)
-lepilno pištolo
-številke od 1 do 24 (kupimo ali napišem sami)
-dekoracijo za vrh smrečice

1

2

Lončke lahko predhodno napolnimo z nalogami in presenečenji, čeznje poveznemo papirnate serviete in elastiko ter lončke zlepimo skupaj z lepilno pištolo. V tem primeru so prtički lepše poveznjeni čez lonček.

3

4

5

Lahko pa najprej zlepimo lončke kot kaže slika, jih napolnimo in prtički samo potlačimo notri, v vsak lonček po enega. Na koncu lončke še označimo s številkami od 1 do 24 in dekoriramo vrh smrečice.

6

7

Igramo se s klobuki

Tokrat vam predlagamo čudoviti dve igri s klobuki, ki bosta pričarali čudovito ustvarjalno vzdušje in bosta kot nalašč za kakšno popoldne, ko ne boste imeli ideje, kaj bi se igrali z otroki ali kako popestriti družinsko vzdušje.

Za igri potrebujete sličice, ki si jih lahko prenesete tu ali pa jih stiskate iz slikic spodaj.  

IGRA: ČIGAV JE KLOBUK

Sličice razrežemo (lahko jih tudi plastificirate ali pa natisnete na debelejši papir, da bodo za večkratno uporabo).
Otroci lahko na začetku sličice samo razvrstijo po parih - pravi klobuk k pravemu poklicu/domišljijskem liku. S starejšimi pa lahko igrate tudi igro spomin.
Otrok preko igre spoznava različne poklice in domišljijske like. Ker so na sličicah različni motivi, ki prikazujejo določen poklic (na primer za gusarja je na sliki ladja in ne gusar), pa otroci tudi krepijo sposobnost oblikovanja in pomnjenja z miselnimi klasifikacijami. 
 
IGRA: KJE JE KLOBUK
Sličice razrežemo in jih eno po eno pokažemo otrokom. V prvi fazi lahko otroke spodbudimo, da določen predmet postavijo tako kot je postavljen klobuk na sličici. V drugi fazi pa lahko otroke spodbudimo, da sami prevzamejo vlogo "klobučka" in da se sami postavijo tako kot prikazuje sličica.

klobuki 1

klobuki 2

klobuki 3