Dobra teta logo božični

Naučimo se barvati jajčka z naravnimi barvami

 Velika noč je pred vrati in zagotovo ste že povsem v pripravah nanjo. Pred prihajajočimi prazniki z največjim veseljem pobarvamo jajčka, še lepše pa je, če nam pri tem pomagajo naši najmlajši. Vključite svoje male pomočnike v pripravo tradicionalnih jedi in jim na ta način pričarajte še lepše praznične dni. 

Vas zanima, kako so včasih pristopili k barvanju jajčk in kako se lotiti tega na povsem naravni način? Naučimo se pobarvati jajčka z naravnimi barvami, katere imamo zagotovo večinoma na zalogi v domači shrambi ali pa si jih lahko zlahka priskrbimo. Naj bodo letošnji prazniki zares živahni in pobarvani v najlepše barve!

  

 RUMENA korenje, kurkuma 
 ORANŽNA nekaj žlic rdeče paprike 
 ROZA  rdeča pesa, brusnični sok, ribez, posušeni cvetovi hibiskusa
 RDEČA  velika količina olupkov rdeče čebule, češnjev ali višnjev sok oziroma vložene višnje, sok granatnega jabolk
 VIJOLIČNA  sok črnega ribeza, teran
 MODRA  borovnica, sok temnega grozdja, listi rdečega zelja
 ZELENA  špinača, olupki zelenega jabolka (bolj sveta barva), regrat ali kopriva (sestavine zmiksajte)
 RJAVA  olupki čebule, turška kava, črni čaj

 

Postopek barvanja jajc z naravnimi barvili

1. Jajca naložite v posodo, najbolje je, da so razporejena eno poleg drugega. Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita (nivo vode naj bo za kakšne 3 cm višje od jajc).

2. Dodajte žličko kisa.

3. Sedaj dodajte še naravno barvilo (npr. kurkumo, čebulne olupke, ...). Če je jajc veliko, naj ga bo več, ravno tako pa tudi, če želite intenzivnejše barve. 

4. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in na rahlem ognju kuhajte 15 minut. 

5. Jajca nato odcedite. Za intenzivnejše barve lahko vodo precedite in jajca položite nazaj vanjo ter postavite posodo čez noč v hladilnik.

6. Jajca, obarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, temveč bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, kanite na bombažno krpico nekaj kapljic olja in z njo zdrgnite suha jajca.

image 4

image 3