Dobra teta logo božični

Drugi april je mednarodni dan knjige za otroke

 "Pravljice, ki so mi jih pripovedovali v otroštvu, imajo globlji pomen kakor resnice, katerih me je naučilo življenje."

F. Schiller
 
Ali ste vedeli, da drugi april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, štejemo za praznik knjige za otroke? Takrat po širnem svetu potekajo dogodki, s katerimi vzpodbujamo bralno kulturo pri otrocih. Ljubezen do knjig se namreč lahko prične že v najbolj zgodnjem otroštvu in če smo vztrajni, bo trajala in bogatila našega otroka celo življenje.
 
Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, učijo nas opazovanja in vabijo oz. kar silijo, da se usedemo in si vzamemo čas. Ko se namreč zatopimo v njihove vsebine, nas na lepem neha biti strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo nas. Njihov svet je široko odprt, resničnost v njem poljubno prepletena z izmišljotino in domišljijo.
 
In kako lahko vzpodbudimo bralno kulturo pri naših razposajencih? Naj z vami delimo nekaj simpatičnih idej:

  • včlanimo otroka v splošno knjižnico in jo obiskujmo skupaj z otrokom, zlasti na posebne dogodke, kot so bralne urice, ure pravljic, igralne ure s knjigo, razstave
  • pozanimajmo se o aktivnostih, ki jih na to temo pripravlja vrtec ali šola in se vključimo vanje - recimo bralna značka!
  • omejimo čas za gledanje televizije in igro na računalniku. Bodimo otroku zgled - berimo tudi sami!
  • določimo dan v mesecu za kulturo - obiščimo gledališče, kino, opero, balet
  • z otrokom obiščimo knjigarno in mu kupimo knjigo. Podarimo mu jo ob njegovih praznikih ali novem letu.
  • najkasneje pri treh letih začnimo otroku brati različna besedila. Igrajmo se skupaj z njim z glasovi, črkami, besedami.

Mnogo, mnogo je idej, kako v našem malem razigrancu zbudimo pravega ljubitelja knjig in verjemite, hvaležen nam bo do konca življenja.

IMG 0685
 
Seveda si pa zapomnite - nikoli ni prezgodaj. Že pred rojstvom na otroka ugodno vplivajo petje, pogovor in branje. In prav vsak čas je ravno pravi za branje, pogovor in prijetno druženje ob branju.
 
Dan knjige za otroka je dan, ki naj bo posvečen razmišljanju in kakšni skupni aktivnosti, povezani s knjigo.
Naredimo ga posebnega tudi za naše najmlajše in se vključimo v kakšno izmed aktivnosti ali pa si izmislimo svojo.

Arhiv novic