Dobra teta logo božični

Dan žena

Ponovno je tu 8. marec, dan v letu, ko lahko, malo za hec in malo za res, rečemo, da imamo »punce prednost«image3

Dan žena na koledarju ni označen kot dela prost dan, a kljub temu ga praznujemo tako, da se ženskam podarijo majhne pozornosti ali vsaj namenijo lepe besede. Včasih ženske, v primerjavi z moškimi, niso imele nekaterih pravic in so bile zelo zatirane. Ravno zaradi tega so nastali množični protesti in posledično tudi dan, ki ga imenujemo dan žena.

Mamice si lahko na ta dan privoščite malo časa zase, si uredite lase, naredite manikuro, masko za obraz in se pustite razvajati. Če imate hčerkico, si lahko tudi skupaj privoščita lepotičenje. Svojemu dragemu lahko pod nos podtaknete tale članek in naj z vašim(i) malčkom(ki) skupaj pripravi(jo) kaj lepega za vas. Zunaj že rastejo zvončki in drugo spomladansko cvetje, naj vas v vazici pričaka lep šopek.

image2Običaj, ki spremlja dan žena, je poklon cvetja ali kakšne druge pozornosti (čokolada, bombonjera, zavitek čaja, dišeča sveča, vstopnica za gledališče, kino in podobno). Gre za simbolno obdarovanje, ki pomeni, da si ženska zasluži spoštovanje in enakopravnost v primerjavi z moškim.

Tudi otroci lahko presenetite svojo mamico in ji poklonite kakšno vašo risbico, pospravite sobo, naberete šopek rož, izdelate nakit ali ji preprosto poveste, da jo imate radi. Mamica bo zagotovo zelo vesela vašega iskrenega darila, ki ni bilo kupljeno z denarjem, temveč ste ga naredili sami. V tem mesecu bo vaša mamica še enkrat deležna pozornosti. To bo 25. marca, na materinski dan. Želim vam, da lepo presenetite svojo mamico. Saj veste, zelo bo vesela predvsem vaših, drobnih presenečenj.

Še ena lepa misel:

Snežne krpe so že redke,

le v gorah se sneg iskri,

prvi teloh sonca išče,

marca se pomlad rodi.

Cicibani pa želimo

svojim mamam iz srca,

da bi srečno praznovale

osmi marec, dan žena.

image1  

Katja K.

Arhiv novic