Dobra teta logo božični

Gregorjevo, dan ko se ptički ženijo - tudi Pri Dobri teti!

Veste, odkod izvira to ljudsko reklo glede Gregorjevega? Čeprav verjetno kot praznik zaljubljencev bolj poznamo Valentinovo, imamo Slovenci čisto svojo verzijo - Gregorjevo.

Naše babice so za 12. marec govorile, da se takrat ptički ženijo. Stari običaj namreč pravi, da so se dekleta nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je seveda naznanila, kakšen bo njen mož. Ko je veljal še stari julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo.

Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, rojen okoli 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes in se po njem imenuje gregorijanski.

DSCN9964

Danes tudi Pri Dobri teti praznujemo Gregorjevo. Ribice in Pingvinčki smo ta dan praznovali tako, da smo si ogledali Kamišibaj Ptičja svatba, nato pa smo se odpravili ven na svež zrak, kje smo poslušali ptičje petje, uživali na sončku in tudi nekaj malega ustvarili.

DSCN9962

IMG 20200312 103055

Arhiv novic