Header

IZBIRČNI OTROCI

image1Ste že kdaj slišali: »Ne maram tega!« ali pa »Fuj, ne bom jedel tega!« Ko pride do prehranjevanja se pri otrocih lahko hitro vse ustavi, če jim nekaj ni všeč, pa naj bo to videz hrane ali njen okus. Ljudje smo različni, tudi otroci. Ne moremo pričakovati, da bomo vsi jedli vse. Tudi prebava se pri ljudeh razlikuje. Menim, da tudi otrok lahko izloči živila, ki mu ne odgovarjajo, toda ne »kar vse po spisku«. Nove jedi pa naj vsaj poskusi.

Ko so otroci še majhni, jih lažje prepričamo, da pojedo, kar pripravimo, vendar mislim, da hujši problemi nastanejo, ko otrok zraste. Takrat se odloči, da kosila pač ne bo jedel. Po navadi sledi pregovarjanje, na koncu smo vsi udeleženci utrujeni, jezni, razočarani in kosilo mrzlo.

Pogosto slišim: »Če ne bo jedel sedaj, pa naj bo lačen do večerje.« Vendar menim, da s tem, ko otrok ne je, postane razdražljiv in slaba volja se le še kopiči, nekateri pa celo z lahkoto zdržijo nekaj ur do večerje in takrat pojedo kaj drugega (kruh z namazom ali pa mlečni riž). Ta metoda se po navadi ne obnese, saj otrok misli, da kosila ni treba pojesti, ker bo za večerjo nekaj drugega. Način, ki sem ga prebrala na internetu, je prinesel učinke kar nekaj staršem: namesto »novega obroka« za večerjo, so začeli pogrevati obrok od kosila. Na tak način je bila težava odpravljena. Otroku ni treba jesti, če ni lačen, a to ne pomeni, da se lahko naje sladkarij, kruha... Pomembno je, da spozna, da ne bomo popustili. Sam naj se odloči, kdaj bo jedel, toda nekaj od tistega, kar smo pripravili.

image2In še to, kljub vašemu trudu, da bo obrok zdrav, morate vedeti, da so otroci zelo vizualna bitja. Če otroku pripravite obrok, ki bo že na pogled videti zanimiv in zabaven (barvit), ga bo zagotovo poskusil.

Zelo pomembno je tudi, da otrok sodeluje pri pripravi hrane, pomaga pri vrtnarjenju, tudi v kuhinji mu dovolimo, da sodeluje, a pazimo na varnost. Pozitivnih vidikov je več: učil se bo kuhati, spoznal bo, koliko časa in energije je vložene v pripravo hrane ter bo zato jed z večjim veseljem pojedel. Najpomembnejša pa je dobra volja, vzdušje, ki vlada pri kosilu.

Dober tek!

Katja K.

 

Nekaj idej za zabavne obroke

image3 image4 image5