Header

Umivanje zob

Mlečnih zob je 20, rast pa se zaključi do tretjega leta starosti. Kdaj pa začeti z umivanjem zob? Otroke lahko začnemo na čiščenje zob navajati že ob prvem zobku. Uporabimo zobno ščetko z majhno glavo, ki ima mehke, goste ščetine, le-te pa naj bodo nežne do dlesni in naj dobro očistijo obloge na zobeh.

image1Idej, kako otroka motivirati k umivanju zob je kar nekaj.

Začnete lahko brez neke animacije, če otrok sprejme to kot navado, tudi kasneje ne bo večjih težav. Otrok lahko poskuša najprej sam malo poščetkati zobe, nato pa mu jih še starši. To, da si jih sam umiva, navadno sploh ni problem, ampak vsi dobro vemo, kako učinkovito umivanje zob je pri majhnih otrocih :-).

Najlažje se bo otrok navadil rituala čiščenja zob, če bo vedno potekalo na enem mestu. Tam ima otrok svoje mesto za zobno ščetko in pasto. Zobno pasto lahko uporabljamo že pri dojenčkih, s prilagojeno količino fluorja. Pomembna je tudi majhna količina zobne paste, saj majhen otrok večino zobne paste pogoltne.

Če otrok ni najbolj navdušen nad umivanjem, spremenite to opravilo v prijetno rutino. Zraven lahko pojete pesmico (umij zobe ), preberete vmes kratko pravljico, prinese naj kakšno igračo v kopalnico, kjer ga bo »gledala« če si je dobro umil zobe... Pomaga tudi zgled staršev ali starejših sorojencev, saj otroci radi posnemajo. Lahko pa situacijo za hec tudi obrnete, pa naj on vam umije zobe, vi pa njemu.

Pomembno je, da se otroci zavedajo, da je zobe TREBA umiti in tukaj se z otrokom nikar ne pogajajte.

image2Da pa bo čiščenje zobkov res učinkovito, mu ne dajte piti sladkih pijač pred spanjem (predvsem ne po tem, ko si je zobe že umil). Za žejo naj pije vodo ali nesladkan čaj. Čez dan pa sladke pijače in sladkarije omejite (sladke pijače je priporočljivo piti po slamici).

 

Video pravljica o zobnih miškah

 

Pravljica o miški Škrbinki

 

Katja K.