Header

Ločitvena tesnoba ob vstopu v vrtec

Obdobje, ko otrok vstopa v vrtec (ali šolo) je stresno tako zanj, kot za starše. Kljub temu, da se lahko pojavijo trenutki žalosti in solz, pa lahko vašemu otroku pomagate, da bo lažje prešel čez to fazo in se vključil v novo okolje. Na ta dogodek glejte kot na novo poglavje v knjigi in naredite iz tega lepe spomine.

image1To, da se vključi med nove ljudi, v novo okolje, je za otroke velika sprememba, ki mu predstavlja stres. Znano je, da stres poveča izločanje hormona kortizol, le-ta pa znižuje odpornost imunskega sistema v telesu. Zato so otroci po vključitvi v vrtec pogosteje bolni, velik dejavnik pa je tudi izpostavljenost povzročiteljem bolezni, če je skupina otrok v igralnici večja.

V vrtcu imajo ustaljen ritem (še posebno glede hranjenja in spanja) in če otrok na to ni navajen, bo potreboval nekaj več časa, da sprejme to novo rutino. Vse poteka ob določenih urah in najlažje mu boste pomagali, če ga boste že pred vstopom v vrtec navajali na podobno rutino, kot jo imajo v vrtcu, v katerega bo začel hoditi. Spodbujajte ga tudi pri tem, da deli igrače, saj bo v skupini z večjim številom otrok moral deliti in počakati, da za kakšno stvar pride na vrsto. Vse to je potrebno, da otrok razvije določene socialne veščine, spretnosti za spoprijemanje med konflikti, naučil se bo soočati s spremembami in se primerno odzivati. Pred vstopom v vrtec ga lahko v dogovoru z vzgojiteljem pripeljete na igrišče, da se seznani z okoljem in otroki, s katerimi se bo igral.

Za otroke, ki prvič vstopajo v vrtec je zelo pomembno uvajanje, pri katerem imajo pomembno vlogo starši in njihova prisotnost, da se otrok počuti varno. Malčki do tretjega leta mislijo, da če nekaj ni več v njihovem vidnem polju, da ta stvar ali oseba ne obstaja več. Zato pogosteje doživljajo strah pred ločitvijo od staršev, čemur rečemo ločitvena tesnoba ali separacijska anksioznost. Po tretjem letu lažje razumejo, da se bodo starši vrnili ponje, ko odidejo iz vrtca, takrat tudi lažje sklepajo nova prijateljstva in se aktivno vključujejo v igro z drugimi otroki. Seveda ne bodite nič žalostni, če vaš otrok ne bo imel težav pri vključitvi v novo okolje. Pomembno je, da starši ne dajete otroku občutka negotovosti, zaupati morate vzgojitelju in s tem mu bo tudi otrok zaupal, počutil se bo varno.

image2Dobro je, če smo prve dni uvajanja z otrokom v igralnici, če pride do situacije, ko je preveč vznemirjen, da se lahko vrne v objem, ki ga pomiri in nato lahko nadaljuje z igro in spoznavanjem. Vendar pozor, to ne pomeni, da ga vabite k sebi v naročje in ga tesno držite ob sebi. To bo otroku dalo misliti, da ne zaupate okolju v katerem ste in ga tudi sam ne bo želel spoznati. Jok, ki se po navadi pojavi ob slovesu je popolnoma naraven odziv otroka na novo situacijo, a se po navadi hitro potolažijo, saj se v vrtcu vedno znova dogaja nekaj zanimivega, spoznajo mnoge nove, pestre in starosti primerne igre, vzgojitelji pa poskrbijo tudi za toplino, varnost in ljubeče okolje, ter za stalnost vsakodnevnih rutin, ki jih otroci potrebujejo. To sta, kot sem že prej omenila, predvsem hranjenje in spanje. Otroci potrebujejo in imajo radi obrede, rutino in red, za vse to pa sta potrebna zgled in vztrajnost, zato pri tem vztrajajte tudi doma. Ko otrok že hodi v vrtec, je zanj pomembno to, da ve, da boste prišli ponj; najbolje vsak dan ob približno isti uri. Pogovarjajte se z njim o tem kako je bilo v vrtcu, kaj so počeli, kaj mu je bilo najbolj všeč, saj se bo s pogovorom razbremenil stresnih situacij, ki jih je morebiti doživel čez dan. Najmlajše pa lepo pocrkljajte in jim stisnite kakšen poljubček več, ko pridete ponje v vrtec : )

Katja K.