Dobra teta logo božični

Kako izdelati papirnatega zmaja

Bliža se september in prvi jesenski dnevi, ki so po navadi vetrovni in kot nalašč za spuščanje zmaja iz papirja. Mlajšim pomagajte vi, starejši pa so lahko pri tem čisto samostojni.

image1

Za izdelavo zmaja potrebujete

  • škarje in nož za karton (olfa nož)
  • svinčnik, barvice, flomastri
  • ravnilo
  • palice (lesene paličice za ražnjiče, lahko tudi večje)
  • lepilo (neostik, lepilni trak, silikonsko lepilo)
  • barvni papir
  • krep papir
  • vrvice (volnene se hitreje strgajo, uporabite rajši konopljine ali kakšne druge, močnejše)

Postopek izdelave

image21. Potrebujete dve paličici – lahko uporabite lesene paličice za ražnjiče, katerim odrežite špičaste konice, ali pa uporabite debelejše in daljše – za večje zmaje.
Na konce paličic vrežite zarezo, v katero boste kasneje zataknili vrvico. Paličici prekrižajte, vendar ne na sredini, vodoravno palico namestite nekoliko višje, pri tem pa pazite, da bosta tvorili pravi kot. Sedaj prekrižani del prevežite z vrvico, vse skupaj pa učvrstite z lepilom. Priporočam, da uporabite silikonsko lepilo, če pa ga nimate, bo zadostoval lepilni trak.

 

image32. V zarezo paličice (vrhnji del križa) zataknite vrvico, jo ovijte in učvrstite z zanko in lepilom. Nato napeljite vrvico do prečne paličice in ponovno učvrstite točko preveza. Nadaljujte do preostalih dveh paličic in zaključite na mestu, kjer ste začeli, tako da boste okrog križa oblikovali romb.

 

3. Tako, izdelali ste ogrodje zmaja. Sedaj potrebujete papir. Uporabite lahko barvni kolaž, trši šeleshamer ali pa otroke spodbudite, da na bel papir narišejo čisto svoje motive.

Ogrodje sedaj položite na papir in s svinčnikom narišite obris zmaja. Nato s pomočjo ravnila narišite približno dva centimetra okrog obrisa vzporedne črte in nastali romb izrežite. Sedaj položite ogrodje zmaja na romb in čez okvir prepognite stranice papirja. Izrežite zareze pri konicah križa in robove papirja prelepite čez vrvico. 

image4

4. Veste, kaj še potrebuje zmaj? Rep! Za rep potrebujete vrvico, barvne pentlje in trakove. Vrvico prilepite na spodnji del zmaja, nato pa se lotite izdelave pentljic. Koščke različnega barvnega papirja zložite v kupček in nato izrežite pentljo. Nato jih drugo za drugo prilepite na vrvico.

5. Da bo vaš zmaj lahko poletel, potrebujete še eno vrvico. En konec pritrdite na zgornji del (notranja stran) križa, drugega pa na spodnji del. Na sredino te vrvice nato privežite še daljšo vrvico, ki jo boste uporabili za spuščanje zmaja. Da se vam daljša vrvica ne bo zavozlala, jo navijte na manjšo paličico ali košček kartonskega papirja.

image5

6. Sedaj so na vrsti mali umetniki. Otroku dovolite, da papirnatemu letalcu nariše oči, nos in usta oziroma, da ga poslika tako, kot je njemu najbolj všeč.

image6

Tudi rjavo vrečko, v kateri vam prodajalka postreže kruh, lahko uporabite za izdelavo zmaja.

image7

 

Juhuhu, izdelali ste čisto pravega papirnatega zmaja! Verjemite, da boste navdušeni tudi vi, ko ga bo veter ponesel v nebo. Otroke lahko ob tem naučite še pesmico Otona Župančiča Daj – zmaj.

 

Daj - zmaj,

dvigni se visoko nad poljé,

nad loko, čez goró poglej,

kaj je tam, povej!

Štajerska je vsa zelena,

a Koroška zamračena,

Kraševec pečine orje,

v soncu sveti se Primorje;

da spustiš me malo više, videl bi tržaške hiše.

 

Oton Župančič

 

Tukaj lahko najdete primer izdelave letečega zmaja iz blaga: http://www.dominstil.si/articles/takosenaredi/2621/kako-izdelati-letecega-zmaja/