Dobra teta logo božični

Jesenske taktilne kartice

Za bolj prijeten in dinamičen skok v jesen smo pripravili prekrasno jesensko igro, kjer lahko svojemu malčku pokažete prve jesenske plodove in ga naučite, kako se narava spreminja v tem letnem času. 

Za pripravo boste potrebovali nekaj časa, vsekakor pa poizkusite! Ni lepšega kot jesen preživljati v naravi in užiti zadnje tople dni na tak način.

Material:
- jesenski plodovi in naravni materiali (kostanj, storž, koruza, jesensko listje, seno ... in drugi materiali po vašem navdihu)

- kartonaste kartice

- silikonsko lepilo

- koščki navadnega papirja

- krep papir

- lepilni trak

20190927 150012

Postopek izdelave:

Glede na izbrani naravni material poskušamo najti materiale, s katerimi bi jih lahko ponazorili na kartonastih karticah. V našem primeru smo naredili takole:

1. Kostanj je na otip gladek in zato smo kartonasto kartico oblepili z lepilnim trakom, ki tako naredi gladko površino.

2. Koruza ima "hribčke", ki smo jih na kartici lahko upodobili s silikonskim lepilom, le tega smo nakapljali na kartico.

3. Jesensko listje je malce hrapavo, tako kot tudi krep papir, ki smo ga prilepili na eno stran kartice.

4. Storž rahlo "zbode" in ta predmet nam je tudi povzročal največ preglavic pri tem, kako ga upodobiti na kartici. Na koncu smo se odločili, da kartonsko kartico prerežemo po sredini in na eni strani je tako ostal valovit del kartona, ki ponazarja podobne linije, kot jih ima na otip storž.

5. Seno smo upodobili tako, da smo na kartice nalepili koščke natrgane papirja.

20190927 150009

Metoda igre:

1. Igro lahko igrate tako da otrok odpira kartice in jih skuša povezati z naravnim materialom.

2. Otrok lahko zapre oči, vi pa mu v roke položite eno kartico, ki jo mora otrok s tipanjem, povezati s pravim naravnim materialom.

3. Igra asociacij - kartice lahko izkoristite tudi za igro asociacij, in sicer lahko otrok prime kartico in pove čim več stvari, ki se mu na otip zdijo podobne kot površina kartice, ki jo drži v rokah.

Pravilne kombinacije: 1B, 2Č, 3D, 4C, 5A (glede na sliko)

 

1png