Dobra teta logo božični

Igrivi gozd - ideje za družinske aktivnosti v gozdu

Čeprav nas je virus prisilil, da ostanemo doma, lahko iz tega poskusimo potegniti najboljše. Vreme je kot nalašč za preživljanje časa v naravi, najbolje nekje na samem. Naša družina se skoraj vsak dan odpravi v gozd in tam počnemo marsikaj zabavnega.
Danes smo v nahrbtnik spakirali malico in nekaj pripomočkov, ki jih imate gotovo doma. Vzeli smo še piknik odejo in se odpravili.

PRIPOMOČKI

  • lepilo,
  • selotejp,
  • risalni žebljički,
  • risalni listi (lahko drugi listi),
  • pisalo.

Picture1 

Ob robu gozda, smo na travi pogrnili piknik odejo, kjer smo se pripravili na vstop v gozd (to lahko storite že doma).

  Picture3

Za prvo igro smo se razdelili v dve skupini po dva (v naši družini smo štirje), vsak par je dobil en risalni list razdeljen na 10 delov in lepilo. Vsak par je moral v gozdu najti 5 stvari in jih nalepiti v prvo vrsto, nato smo si liste zamenjali in smo morali najti iste stvari kot jih je našla druga skupina (bolje je poiskati stvari, ki niso tako pogoste, da jih druga skupina težje najde). Hčerki sta se zelo zabavali, sploh v drugem delu sta obe hiteli, da bi čim prej našli potrebne predmete.

Picture4 Picture5

Picture6

 

Za drugo igo smo potrebovali risalne žebljičke in drevesne liste. Izdelovali smo drevesne škrate in palčke na deblih dreves. Nastali so hecni obrazi. In najmlajša kar ni hotela zaključiti, saj se ji je zelo dobro zdelo, da lahko sama uporablja risalne žebljičke. Preden smo gozd zapustili smo vse škratke podrli in risalne žebljičke pospravili.

 Picture7

Picture8

Picture9

 

Tretja igra je bila ciljanje v tarčo. V gozdu smo nabrali celo vrečo storžev. Na drevo smo z risalnim žebljičkom pripeli na papir narisano tarčo in ciljali vanjo, dokler nam storžev ni zmanjkalo.

 Picture10

Picture11

USTVARJANJE IZ NARAVNIH MATERIALOV
Prosto ustvarjanje iz naravnih materialov. Potrebujemo lepilo (mekol), papir ali drugo podlago, čopič in čim več naravnega materiala, ki ga naberemo v gozdu. Dejavnost lahko izvedemo doma ali na prostem. Mi smo jo izvedli ob gozdu, kjer smo našli super kotiček za ustvarjanje.

 Picture12

Picture14

Picture13

KAMENČKI IN STORŽKI (KRIŽCI IN KROŽCI)
Potrebujemo 8 vej, dolgih približno 30 cm ali več in vrv ali volno. Palice povežemo skupaj, kot na sliki. Naberemo 2x po 6 igralih figuric (želod, kamni, storži, žir). Igra se lahko začne. Zmaga tisti, ki prvi doseže tri v vrsto.

Picture15

Picture16

HIŠICE ZA VILE, VILINCE, ŠKRATE in ŠKRATOVKE 
V gozdu poiščemo primeren kotiček ob drevesu. Otroku povemo, da v gozdu prebiva veliko vil in škratov, ki nimajo svoje hišice in bodo zelo veseli, če jim jo mi postavimo. Prepustimo se domišljiji. Mi smo naredili dve hiški. Obe imata prostore za spanje, jedilnico, kopalnico, tobogan in vrtiček. Hčerki po 2 urah ustvarjanja nista želeli domov, ker hišici po njunem mnenju še nista bili dokončani. Dogovorili smo se, da kmalu spet pridemo in ju dokončamo. Sta pa doma že večkrat vprašali, če mislim, da vile že prebivajo v hiškah.

Picture18

Picture17

Picture19

Picture20