Dobra teta logo božični

Kako razvijamo fino motoriko v domačem okolju z otroki v 1. starostnem obdobju?

Kaj sploh je fina motorika? Kako pomembna je za razvoj? Kako jo lahko spodbujamo? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili v tem članku.

Gibanje otroka lahko razdelimo na gibanje celega telesa (groba motorika) ali gibanje rok (fina motorika). Fino motoriko sestavljajo gibanje rok, zapestja, dlani in prstov. Kljub temu, da gre za gibanje le »majhnega« dela telesa, je za otrokov razvoj fina motorika zelo pomembna. V predšolskem obdobju so možgani najbolj odprti za razvoj in kasneje primanjkljaje težko nadoknadimo.

Fina motorika se pri otroku začne s preprijemanjem igrače z obema rokama in potem z eno roko, prestavljanjem predmeta iz ene roke v drugo, listanjem knjige, odpiranjem škatle, pritiskanjem na gumbe pojoče knjige, udarjanjem/trkanjem ob mizo, ploskanjem. Te dejavnosti otroku na začetku povzročajo že kar nekaj težav. Otrok se hitro utrudi, saj so mišice mehke. Pri dejavnostih mora biti vztrajen, saj le s tem krepi mišice, ki mu kasneje pomagajo v bolj kompleksnih gibih.

Pri fini motoriki gre najprej za dejavnosti rok, kasneje se oblikuje pincetni prijem (prijem dveh prstov – palca in kazalca), ki otrokom povzroča največ težav. Pri otrocih hitro opazimo okorno držanje pribora, pisala, neuspešno pobiranje majhnih delcev iz mize v posodo, počasno risanje ter težave pri striženju s škarjami. Otroku ob težavah ponudimo čim več dejavnosti, ki mu bodo pomagale razviti fino motoriko. Te dejavnosti naj bodo na začetku kratkotrajne, z veliko spodbude in našo pohvalo. Otrok bo ob uspehu doživel veselje do dela, krepil bo samopodobo, koncentracijo ter potrpežljivost.
V nadaljevanju vam podajam 11 idej, kako lahko s preprostim materialom, ki ga imate doma pri roki, uporabite za dejavnosti za krepitev fine motorike.

1. Listanje, trganje in mečkanje odpadnega papirja

slika 1

Opomba: Otrok naj iz papirja počne kar želi. Lahko ga trga, mečka, zvija,  oblikuje žogo, ki jo meče v koš.

 

2. Rokovanje, gnetenje, valjanje in oblikovanje slanega testa

2a

OPOMBA: Iz sestavin (1 lonček moke, ½ lončka vode, ½ lončka soli) zamesi testo.Otrok naj poljubno gnete, valja, tapka, oblikuje, mečka, skratka raziskuje z rokami.

 

3. Prestavljanje fižola iz ene posode v drugo

slika 3

OPOMBA: Mlajšim otrokom je dejavnost prestavljanja majhnih predmetov iz ene posode v drugo že dovolj zahtevna. Spodbujamo ga, da majhne predmete prijema z dvema prostoma (palec in kazalec).

 

4. Rokovanje s ščipalko

slika4

OPOMBA: Najprej naj otrok natika samo ščipalke na vrvico. Ko to obvlada, mu dodamo še nogavice.

4a

OPOMBA: Otroku je potrebno pokazati, kje je potrebno stisniti ščipalko in s katerima dvema prstoma (palec in kazalec). Tudi pri tej dejavnosti delajo mišice, ki so pri otrocih še zelo šibke. Otrok potrebuje veliko potrpežljivosti in vztrajnosti.

 

5. Prelaganje plastičnih jajc v škatle od jajc

slika6

OPOMBA: Otrok rokuje, prestavlja jajčka v prazni prostor v jajčni škatli.

 

6. Razvrščanje majhnih predmetov po barvi

slika7

OPOMBA: Otroci razvrščajo manjše predmete po barvi. Srčke lahko nadomestite z barvnimi gumbi, zmečkanim barvnim papirjem in manjšimi cofki.

 

7. Natikanje plastičnih pokrovčkov na vezalko

7a

OPOMBA: Skozi preluknjane zamaške različnih velikosti otrok vtika vezalko in izdeluje kačo.

 

8. Natikanje pokrovčkov na leseno stojalo

slika9

OPOMBA: Preluknjane zamaške natika na leseno stojalo narejeno iz lesene podlage in kitajskih palčk.

 

9. Zapiranje plastenk s pravilnim zamaškom

9a

OPOMBA: Plastenke odrežemo na poljubno višino, jih prilepimo s silikonsko pištolo na trši karton. Otrok poiskuša, kateri zamašek sodi na pravilno plastenko in zamašek zavrti.

 

10. Risanje v polento, moko, gres

slika 11

OPOMBA: V škatlo od čevljev stresemo sipni material (polenta, moka, gres). Otrok rokuje, sipa, tapka in vleče črte po materialu.

 

11. Vtikanje zamaškov različnih velikosti v pravo luknjo v škatli

11a

OPOMBA: Pokrovu od škatle izrežemo različno velikostne luknje, ki jih pri robu pobarvamo z barvami zamaškov.Otrok razvršča pokrovčke po barvi in velikosti.