Header

Rolanje

Rolanje je zabavna športna aktivnost, s katero se ukvarjajo ljudje po celem svetu. Začetki rolanja segajo v 17. stoletje, ko so v Skandinaviji priredili drsalke, da so jih kot prevozno sredstvo lahko začeli uporabljati tudi v toplem vremenu. Prvi rolerji so se pojavili v Londonu leta 1760, razvoj športa pa je bil tesno povezan z razvojem tehnologije, s katero so proizvajalci rolerje prilagajali potrebam ljudi. Predhodnice rolerjev, kakršne poznamo danes, so bile kotalke, pri katerih so čevelj s paščki fiksirali na lesen del, kamor so bila pritrjena kolesa (Škorjanc, 2006).

image2  image1

Slika 1 in 2: Ena izmed prvih dveh modelov rolerjev (dostopno na www.rolanje.eu)

 

Razvoj rolanja je k nam prinesel tudi različne oblike rolanja med katere štejemo rekreativno rolanje, fitnes rolanje, hitrostno rolanje, hokej na rolerjih, akrobatsko rolanje, »offroad« rolanje in freestyle rolanje. Najbolj prepoznavna oblika rolanja je seveda rekreativno rolanje, ki ima po celem svetu tudi največ privržencev. Tekmovalne oblike rolanja, s katerimi se lahko seznanimo tudi v Sloveniji, so hitrostno in akrobatsko rolanje in hokej na rolerjih.

Zaradi hitrih in nenadnih sprememb gibanja, se pri rolanju srečujemo s precejšnim številom poškodb, med katerimi so najbolj pogoste odrgnine, udarnine in žulji, zato je še pred začetkom izvajanja aktivnosti potrebno poskrbeti za zaščitno opremo in primerno okolje, v katerem bo rolanje ostala varna oblika gibanja.

Pri nakupu opreme, ki jo potrebujemo za izvajanje te športne aktivnosti, mora vsak rekreativec upoštevati nekaj nasvetov, ki bodo opisani v nadaljevanju tega članka.

image5  image4  image3

Slika 3, 4, 5: Zaščitna oprema za rolanje- čelada, ščitniki in rolerji

 

  • Najbolj pomemben kos zaščitne opreme je čelada, ki se mora osebi prilegati po njegovi glavi. Za rolanje uporabljamo kolesarsko čelado, ki je zračna in lahka. Pomembno je, da jo v zatilju lahko stisnemo in s tem onemogočimo, da bi se med rolanjem premikala po glavi. Naravnati je potrebno tudi dolžino trakov, ki čelado v primeru padca, zadržijo na glavi.
  • Za zaščito sklepov uporabljamo ščitnike za kolena, komolce in zapestja. Kupimo jih lahko v vseh športnih trgovinah, paziti moramo le na primerno velikost, zato je priporočljivo, da pred nakupom preizkusite ščitnik za zapestje. Ščitnik se mora čvrsto držati roke, prsti pa naj sproščeno gledajo iz ščitnika.
  • Najtežji del nakupa opreme predstavlja izbira ustreznih rolerjev. Začetniki in starši, ki kupujejo opremo za svoje otroke, morajo biti pozorni predvsem na to, da izbirajo samo med rolerji, ki so stabilni oziroma ojačani okoli gležnja. To proizvajalec lahko doseže izključno s plastično oblikovanim zadnjim in spodnjim stranskim delom rolerja, nikakor pa ne s tekstilom. Če želimo ohranjati stabilnost med rolanjem, nam čevelj ne sme segati nižje od 1/3 goleni. Številka čevlja naj bo za številko večja od naše običajne velikosti noge, saj med aktivnostjo, zaradi stiska žil, stopala rahlo zatečejo. Pri otroški opremi je pomemben tudi pašček (vez) na vrhu rolarskega čevlja, med drugim pa lahko izberemo tudi rolerje, ki so nastavljivi po velikosti noge. Kolesa naj bodo pri začetnikih manjša, ker z njimi lažje ohranjamo nadzor nad rolerji. V trgovinah je na voljo ogromno število različnih proizvajalcev rolerjev, vendar se moramo zavedati, da za učinkovito in varno izvajanje te športne aktivnosti potrebujemo dobro opremo. Proizvajalci med katerimi lahko brezskrbno izbirate v slovenskih športnih trgovinah, so: Rollerblade, Powerslide, Roces, Bont, Head, K2 in Fila.

Vsak začetnik se lahko vpiše v tečaj rolanja, kjer osvoji osnovne oblike gibanja na rolerjih. Tečaji za otroke v Sloveniji potekajo večinoma v sklopu vrtčevskih in šolskih dejavnosti, starejši pa se lahko vključite v tečaje, ki jih organizirajo različni klubi in društva in posamezniki. Učenje rolanja največkrat poteka 5- krat tedensko po eno uro na dan ali pa se program šole izvaja z enodnevnim premorom med posameznimi učnimi urami. Na koncu začetnega tečaja se od tečajnikov pričakuje samostojnost pri pripravi na športno aktivnost, samostojno izvajanje osnovnih elementov rolanja (padanje, pobiranje, osnovni korak rolanja, zaustavljanje, slalom, limonce, enostavni skoki) in poznavanje različnih športnih iger, ki jih lahko izvajamo na rolerjih.

image6  image7

Slika 6 in 7: Ostani fit šola rolanja za otroke

 

Izboljšano znanje rolanja lahko pri otrocih kmalu zbudi zanimanje za bolj adrenalinske oblike rolanja, kot je na primer hitrostno rolanje, ki je v Sloveniji še nerazvita in nerazpoznavna oblika rolanja, vendar pa je po svetu vse bolj priljubljena. V Kranju in Ljubljani delujeta kluba, ki promovirata hitrostno rolanje in se udeležujeta tudi večjih tekmovanj po Evropi. Tekmovanja v hitrostnem rolanju se izvajajo na pistah in krožnih cestah, tekmovalci pa se prav tako merijo tudi v maratonih, ki potekajo po prometnih cestah. Specifičnost tega športa lahko vidimo predvsem v tem, da mora biti vrhunski tekmovalec v hitrostnem rolanju najboljši tako v šprintu, kot tudi na razdalji.

image8

Slika 8: Hitrostno rolanje

 

Rolanje je torej zabavna športna aktivnost, ki se jo lahko nauči izvajati vsak posameznik, naj bo to otrok ali osebe drugih starostnih skupin. Zabava utegne postati tudi nevarna, če oseba, ki izvaja aktivnost, ne poskrbi za svojo varnost in se ne zaščiti pred padci in drugimi poškodbami. Za varnost v prvi vrsti poskrbimo že z nakupom ustrezne športne opreme in vpisom (otrok) v tečaj rolanja, kjer bodo učitelji z ustreznimi metodami poučevanja poskrbeli, da bomo po koncu tečaja varno in samostojno odrolali v svet zdrave zabave.

 

LITERATURA

  • Škorjanc M (2006). Otrok in rolanje. Neobjavljeno delo.