Dobra teta logo božični

Prehrana

Kulinarična ustvarjanja: Ko v kuhinji zadiši po ptičkih

Tudi vam kakšno popoldne paše kaj sladkega? 

Tokrat vas vabimo, da skupaj z nami ustvarjate mlečne štručke - ptičke in gnezda.

Kaj potrebujemo?
250 g bele gladke moke
250 g pirine moke
1/3 žličke soli
4 žlice sladkorja
1,5 vrečke suhega kvasa ali 1 kocka svežega
2 dl toplega mleka
rozine (po želji)

Kako jih napravimo?

  • Zmešamo 0,5 dl toplega mleka, kvas in žličko sladkorja in počakamo, da se speni (nekaj minut) oz. da kvasovke pričnejo delovati!
  • Medtem v veliko posodo stresemo vse ostale sestavine, dodamo zmes s kvasom in dobro pregnetemo.
  • Testo pokrijemo s servieto in pustimo vzhajati 45 minut.
  • Oblikujemo ptičke in gnezda in jih zložimo na namaščen pekač. Če se vam testo lepi na roke, jih namažite z oljem.
  • Pustimo vzhajati še 15 minut, medtem segrejemo pečico.
  • Pečemo cca 20 minut na 180 stopinjah.

Čiv čiv čiv! Ptički so pripravljeni! Pa dober tek vsem! 

1617791343652

1617790449665

1617789923107

Kuhamo: Sirup iz bezgovih cvetov

V današnjih dneh lahko že vonjamo omamen vonj bezgovih cvetov in tako kot vsako leto skupaj z otroki izdelamo domač bezgov sirup.
Najprej smo pripravili osnovo za sirup iz vode in sladkorja, otroci so vsak svoj lonček sladkorja stresli v posodo, jaz pa sem vse dobro premešala. Vse skupaj smo zavreli in medtem, ko se je osnova ohlajala, smo odšli do reke Kokre, kjer smo poiskali bezgove cvetove. Te smo skupaj z narezano limono namočili in nestrpno čakamo na četrtek, ko ga bomo lahko poskusili!
Recept:
30 bezgovih cvetov
3 litre vode
3 kg sladkorja
6 limon
50g citronska kisline

Zavremo osnovo iz vode in sladkorja, dodamo bezgove cvetove in limone. Vse namakamo 48ur. Na koncu dodamo citronsko kislino in precedimo v steklenice.

IMG 20200519 103033

IMG 20200519 114845

IMG 20200519 105652

IMG 20200519 110323