Dobra teta logo božični

Naj se vaš otrok začne učiti angleščine kar se da zgodaj

Zadnje študije kažejo, da je najboljši čas učenja novega jezika za otroka v prvih treh letih življenja. V nadaljevanju vam podajamo nekaj najpomembnejših razlogov v prid odločitvi, da bi vašemu otroku že zelo zgodaj predstavili nov (tuj) jezik:


-    Učenje jezikov je naravni proces za otroke
Do četrtega leta se otrok, v kolikor je vzgajan v dobrem okolju, nauči vsaj 2000 osnovnih besed. V prvih šestih mesecih dojenčki uporabljajo 70 zvokov, ki nadomeščajo vse poznane jezike sveta. Kasneje se govora naučijo zgolj s posnemanjem zvokov ter besed iz okolja, pri tem pa imajo ključno vlogo starši oz. vzgojitelji. Možgani bodo razvili sposobnost govora v jezikih, ki jih slišijo.


-    Predšolska leta so ključnega pomena
Temelji razmišljanja, jezika, vizije, odnosa ter ostalih karakteristik se razvijajo predvsem v prvih treh letih življenja. Izkoristimo otroško naravno sposobnost učenja v letih, ko je učenje prvega enako enostavno kot učenje drugega. Kar 50% sposobnosti učenja se razvije v prvih letih življenja, le 30% pa do starosti osmega leta.

scrabble2


Kako se torej predšolski otroci učijo drugega (tujega) jezika?
Dojenčki se učijo s pomočjo poslušanja, gledanja, imitacije in poizkušanja. Govorite z njimi vse od začetka. Povejte jim, kaj delate, predstavite jim rime, pesmi, igre in štetja v drugem ali celo tretjem jeziku. Tu je nekaj nasvetov za bolj uspešno učenje z vašim otrokom.  

  1. Učenje s prakso. Izvajajte vsakodnevne aktivnosti kar z uporabo drugega jezika. Med interakcijo z vašimi otroki govorite v drugem ali celo tretjem jeziku.
  2. Podkrepite svoje aktivnosti s slikami in zvoki. Izgovarjajte zvoke tujega jezika skupaj s sliko ali pojmom (na primer »A« - apple (jabolko)).
  3. Učite se sproščeno, pa vendar z izzivom. Nikoli ne spravljajte otroka v stres. Zadnje raziskave kažejo, da je 80% težav pri učenju povezanih s stresom.
  4. Učite se z glasbo in ritmom. Glasba je način povezovanja in uporabe celotne kapacitete možganov.
  5. Učite se z dotiki. Uporabljajte male prstne rime v tujem jeziku. Npr. simulirajte plezanje pajka, če pesmica, ki jo pojete, govori o pajku.
  6. Uporabite celoten svet za svojo učilnico. Spremenite vsak izhod ven v učno izkušnjo. Novega jezika se lahko učite med štetjem stvari, primerjavo stvari, klasifikacijo stvari ali poljubno temo, ki zanima vaše otroke.


S poslušanjem zgodb se otroci naučijo slovnice, izboljšajo svoj besedni zaklad, razvijejo fonološke specifike jezika in koncepte, kar pripomore k učenju branja in pisanja.

 

Vas zanima več? Pozanimajte se, kako lahko vašega otroka prijavite k poučnim in zabavnim uricam angleščine pri Dobri teti.

Spodaj si poglejte primere angleških pesmic, ki se jih učijo otroci pri Dobri teti.