PACKAJMO SKUPAJ 2

Dežek pada, dežek gre... in takšni deževni dnevi so kot nalašč za- še malo packanja : )!

Otroci imajo radi občutek mokrih rok in zelo zanimivo se jim zdi, ko se nekaj »paca« in lepi med njihovimi prsti. Zato bomo tokrat packali na drugačen način, in sicer z glino, plastelinom ali doma narejenim slanim testom. Z vašimi malčki lahko izdelate kipce, posodice, figurice, obeske, nakit, in še, in še.

GLINA

V bolje založenih trgovinah (hiper marketi in nakupovalni centri) prodajajo tako belo kot rjavo modelirno maso, katero lahko oblikujete tako kot glino.

http://ivdesertmuseum.blogspot.com/2011_06_01_archive.htmlPripraviti si morate gladko, ravno površino, to je lahko kuhinjski pult ali miza, vendar vedite, da se lahko rjava barva na svetli površini pozna. Sama imam najrajši debelejšo ploščo iz furnirja, za podlago pa lahko služi tudi stara kuhinjska deska. Pripravite posodico z vodo, saj se glina oz. modelirna masa lažje oblikuje, če imate mokre roke in prste, pa tudi robove lahko zgladite na tak način. Za pripomočke potrebujete še kakšne zobotrebce, ali palčke za ražnjiče, ne sme pa manjkati lesen/plastičen nožiček za lažje deljenje kosov gline, uporabite lahko tudi nož za maslo.

Za kačice, polžke in posodice iz »svaljkov« naj otroci košček gline valjajo med rokami ali na delovni podlagi. Oblikujejo lahko oči, ušesa, krila itd., a vedite, da dodatki, ki jih na figuro dodajamo in jih ne »zadelamo« dobro, kmalu odpadejo, ko se glina posuši.

Pri izdelavi obeskov bodite pozorni, da a) naredite luknjo, ko je glina še mokra; b) zataknete nastavek za obesek v glino, ko je le-ta še mokra.

Izdelke lahko, ko jih posušite (ali celo spečete), tudi pobarvate z akrilnimi barvami.

http://blog.odpikedoslike.com/2009/03/delavnice-za-otroke/otroci-oblikujejo-zivali-iz-gline/

http://blog.odpikedoslike.com/2009/03/delavnice-za-otroke/otroci-oblikujejo-zivali-iz-gline/ image4

image5 image6

 

Primer, kako naredite sovico na zelo enostaven način

image7 image8

PLASTELIN

image10 image9

Tisti, ki bi radi, da se vaši otroci igrajo z naravnim, doma narejenim plastelinom, lahko na spodnji povezavi preberete recept: http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Playdough-Play-doh/

 

Igra je lahko tudi poučne narave. Iz plastelina izdelujte črke in številke.

image11

SLANO TESTO

image12Osnovni recept za slano testo

 

Ker so izdelki iz slanega testa občutljivi na vlago, niso primerni za uporabo zunaj ali v vlažnih prostorih, kot je na primer kopalnica.

 

image13 image14 image15

 

Veselo packajte : )!

Katja K.